Cestovatelské přednášky na jednom místě

Neratovice - Kambodža, Laos a severní Vietnam – v sedle skůtro


Facebook stránka přednášky

Kdy: 12.2.2024 17:30

Kde: Městská knihovna Neratovice


Dobrodružná cesta v sedle místních populárních skútrů nás zavede do těch nejzapadlejších koutů asijských zemí. Navštívíme místa, kde se zastavil čas a stále se tak žije tradičním způsobem života. Strastiplná cesta na jejíž konci nás čekalo to nejkrásnější setkání s chobotnatci.

Hadí hostina, Rudí Khmerové, opuštěné ostrove, svítící plankton, velrybí žralok, návštěva horské škole, Angkor Wat, Halong Bay…

Beseda spojena s ochutnávkó pravého vietnamského čaje.

Vypráví fotograf, průvodce a dobrodruh Tomáš Štěpán alias polihotrip.cz

Tomáš Štěpán
*1991, opožděnec, alfasamec, hanák, průvodce

V roce 2015 jsem sbalil svých pět švestek do krosny a vydal se poznávat svět. Po pracovní dovolené na Novém Zélando jsem se usadil v Kanadě – zemi medvědů a tisíců jezer. Podařilo se mi procestovat destinace jako Albánie, Rumunsko, Vietnam, Laos, Kambodža, Malajsie, Singapur, Jížní Afrika, Svazijsko, Botswana, Kolumbie a další. Ze svých cest připravujo přednáške a zábavnó formó se snažím lidem ukázat krásu ostatních zemí.

www.polihotrip.cz

Jsem zakladatelem Moravského cestovatelského festivalo. Festival plný vína a tradičního moravského jídla. Voňavé festival provoněné poctivó klobásó, jitrnicó, tvarůžkem či moravským koláčem.

www.moravskyfestival.cz

Kambodžské království v sobě skrývá mnohá tajemství a velmi rozporuplnou historii. Kambodža má za sebou neuvěřitelnou historii, která šokuje na každém kroku. Ať už to jsou stovky nádherných chrámů khmerského města Angkor a nebo hrůzná vláda Rudých Khmerů v čele s nejkrutějším diktátorem světa Pol Potem. Vedle historických milníků nás však čeká i návštěva města krabů a ochutnávka světoznámého kambodžského pepře na pepřových plantáží. Na závěr cesty si “zavegetíme” na skoro opuštěných ostrovech, kde si zaplaveme s největším žralokem na světe a ochutnáme i kambodžskou specialitu – smaženého sklípkana.

Pokračovat budeme do zaminované země Laosu, kde se společně vydáme do pralesa hledat tlustokožce. Cesta na skútrech bude náročná a povede nás po hranici s Čínou. Jako první běloši projedeme doposud neotevřenou horskou silnici. Nakonec naší cesty Laosem se svezeme po jedné z nejdelších řek na světě, po řece Mekong.
Nejvíce času však věnujeme cestě po severní části Vietnamu. Poznejte zemi, o které jste slyšeli, ale mnohé stále nevíte. Cestu odstartujeme v Hanoi, městě plném života a skvělého jídla. V hadí vesnici se zúčastníme netradiční hostiny, kde ochutnáme kobru. Hostina začíná servírováním čerstvé hadí krve se silnou pálenkou a stále bijícím hadím srdcem. Další zastávkou bude turisticky neznáma oblast Moc Chau, kde jsme se na chvilku stali učiteli angličtiny v místní škole. Etnické menšiny nás seznámily s náročnými podmínkami života v horách, ukázaly nám místní zvyky a typické asijské pokrmy. V sedle skútrů se vydáme do horské oblasti Ha Giang, kde poznáme ten pravý Vietnam. Nekonečné rýžové terasy, přírodní termální prameny, nocování u místních a ochutnávka místní pálenky – 72% alkoholu. Zakusíte, jaké jsou nedělní trhy s různými etniky – Květinový Hmongové, Černí Hmongové nebo Červení Dzaové. Zabloudíme i do etnické vesnice, kde děti bělocha ještě neviděly. V závěru cesty si odpočneme na lodi během plavby zátokou Halong Bay, která patří mezi 7 přírodních divů světa.

Délka přednášky 2h

Přednáška je spojena s ochutnávkou pravého vietnamského zeleného čaje zakoupeného přímo z čajové plantáže. Během ochutnávky Vám ukáži dovezené předměty z asijského trhu. Těšit se můžete na hadí víno, vietnamskou keramiku, asijské bankovky, sošky. Atmosféru přednášky si zpříjemníme asijskými vonnými tyčinkami.

Upozornění

Přednáškomat události neorganizuje, pouze je bezplatně pomáhá propagovat.
Veškeré informace o události jsou v režii organizátora. Tím bývá sám přednášející, místo konání nebo prodejce vstupenek.
Dotazy ohledně událostí tedy prosím směrujte přímo na organizátora.